Begynd med at smide ud

Sådan vælger du hvad du skal beholde: Vækker den glæde?

konmari-oprydning-marie-kondo-vaekker-den-glaede

På denne kolde tirsdag sidder jeg i sofaen med fødderne pakket ind i et tæppe og slubrer højlydt matcha i mig, mens jeg skuer ud over min stue og forestiller mig et hjem, hvor jeg ikke skal lede (forgæves) efter ting, og hvor jeg udelukkende er omgivet af ejendele, som giver mig glæde.

For det er lige præcis DET, som er kernen i KonMari-metoden og årsagen til, at jeg, allerede inden jeg er kommet i gang med oprydningen, er ret vild med hende frøken Kondo. Metoden går ud på, at når du skal vælge, om du vil beholde en genstand eller smide den ud, skal du tage genstanden i hånden og stille dig selv spørgsmålet: Vækker den glæde?

Mange oprydningsmetoder tager udgangspunkt i, hvad du skal skille dig af med, fx en regel om at smide tøj ud, du ikke har brugt i et år. Men med KonMari-metoden beslutter du ikke, hvad du kasserer, men nærmere, hvad du beholder. Dermed kommer der en mere positiv tilgang til selve oprydningsprojektet. Resultatet bliver, at når du er færdig, ejer du kun ting, der giver dig glæde. Og det lyder jo egentlig meget dejligt.

Sådan gør du:
Du skal rydde op én kategori ad gangen (fx tøj, bøger papirer for sig). Saml ALT i dit hjem inden for den samme kategori, og fyr det ud på gulvet. Så tager du hver enkelt genstand i hånden, én efter én. Det er vigtigt, at du rører ved den. Hold den i dine hænder, som om du skulle kommunikere med den. Mærk, hvordan din krop reagerer. Hvis tingen vækker glæde, så læg den i beholde-bunken, hvis ikke, så læg den i affaldssækken eller posen til genbrug.

Tænk ikke over, om det er spild at smide tingene ud. Sig pænt farvel (gerne højt), og ønsk dem godt på vej. Hvis det er et par sko, kan du for eksempel takke for de mange gode danse og gåtur, I har haft. Er det en kjole, du aldrig har haft på, så skal du ikke undskylde til den. Tak den i stedet for, at den gjorde dig glad, den dag du købte den. Måske fik den dig til at føle dig lækker i prøverummet. Det var åbenbart dens opgave, og nu skal den videre. Og du skal videre.

Hvordan føles glæde?
Når Askepot øverst oppe giver kjolen et svingekram, er der ingen tvivl. Dén giver hende glæde. Den skal i beholde-bunken.

Jeg ejer nogle ting, som jeg er virkelig glad for, og jeg har en god fornemmelse af, hvad Marie Kondo mener med, at tingene skal vække glæde. Hvis du synes, at det er lidt diffust, så prøv at lave en Top 3 inden for en kategori. Hvis du for eksempel har en bunke foran dig med alle dine bluser, så beslut, hvilke tre bluser der er dine favoritter. Du må ikke bruge mere end tre minutter på øvelsen. Den følelse, som de tre bluser giver dig, er dét, Kondo mener med glæde.

Et andet tip er, at hvis du er i tvivl, om en genstand vækker glæde, så giv den et kram, og se, hvordan din krop reagerer. Til sidst kan du – hvis det altså er tøj – prøve det på.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Begynd med at smide ud