Oprydningsmyte 1: Det er bedst at ordne lidt ad gangen

vaelge en farveblyant vælge farveblyanter valg

Hvad skal jeg dog vælge at smide ud i dag? Den grønne måske…

 

Gennem årene er jeg stødt på guides til oprydning i diverse kvindemagasiner, som anbefaler at bekæmpe rodet ved at tage en lillebitte bid hver dag. Og jeg bliver altid lidt opløftet ? for det lyder virkelig overkommeligt! Ofte fraråder artiklerne endda at rydde for meget op: »Det bliver bare uoverskueligt, og du får det aldrig gjort,« advarer de glitrende sider. »Nej, tag i stedet én enkelt hylde eller én enkelt skuffe, og gør det til en vane at ordne lidt ad gangen«.

Hver gang jeg gik i gang med at rydde op på denne måde, forestillede jeg mig en mental tjekliste, og jeg begyndte for eksempel at rydde op i den øverste skuffe på badeværelset, for så at sætte flueben ved den på listen. Tjek, ahhh? sikken fryd. Dagen efter kunne jeg finde på at gennemgå alle mine kuglepenne og smide dem ud, som ikke virkede. Eller se, om der var nogle slidte strømper, som kunne lade livet.

Behøver jeg at skrive, at det ikke var en succes? Jeg har i forvejen tendens til at fordybe mig i detaljerne her i livet, og denne metode tillod mig at dvæle ved enkeltsager frem for de store flader. Jeg fik måske nok en skuffe med farveinddelt lingeri, som lå afsindigt smukt og sirligt (mens skabet ved siden af ikke kunne lukkes, fordi tøjmasserne havde udstødt et ærme, som sad i klemme), og jeg fik måske nok en bogreol, hvor bøgerne ikke blot stod alfabetisk, men også emneinddelt. Hvad jeg ikke fik, var orden i mit hjem.

Hvis du rydder en lille smule op hver dag, bliver du aldrig færdig
Mine oplevelser er åbenbart ikke enkeltstående, og Marie Kondo advarer direkte imod, at man rydder op på denne måde. Som hun siger: hvis det hidtil aldrig er lykkedes dig at holde orden, vil du finde det så godt som umuligt at gøre det til en vane at rydde op lidt ad gangen. Du kan nemlig ikke ændre dine vaner uden at ændre din tænkemåde.

Der er altså ingen short cuts. Man igennem konmari-metoden for at få ændret, hvordan man tænker om oprydning, og som et resultat heraf tillægge sig nogle nye vaner. Som med så meget andet her i livet, hvor man gerne vil have foretaget en ændring, er der altså tale om en proces og en udvikling, ikke blot om at sætte flueben på en tjekliste i et livstilsmagasin. Æv da.

Hvorfor virker det ikke at rydde op en bid ad gangen?
Det korte svar er, at metoden ikke tager fat i den egentlige årsag til rodet, og at du i øvrigt aldrig bliver færdig. Efter at have læst første kapitel i Magisk oprydning har jeg udledt to pointer, som jeg vil fremhæve:

  • Det klassiske oprydningstip om at smide én enkelt ting ud hver dag er dejligt overkommeligt, men hvis dit hjem roder, kommer det til at tage rigtig lang tid, før du ser en forskel. Desuden kompenserer tippet ikke for den faktor, at vi køber nye ting. Med andre ord: Det tempo du smider ud i, kan ikke følge med din shopping. Oven i det er der stor sandsynlighed for, at du efterhånden glemmer at smide den daglige ting ud.
  • I begyndelsen er det inspirerende at tage en skuffe her og der, men det er svært at holde motivationen i det lange løb, fordi du ikke mærker en forskel i hjemmet. Succes afhænger af, om du ser resultater. Du skal i stedet investere din energi i at skaffe rodet af vejen i løbet af så kort tid, at du oplever en forandring.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg